İran kaç senedir var ?

Erdurdu

Global Mod
Global Mod
Iran'n Tarihi ve Gunumuzdeki Durumu

Iran, 6.yy baslarnda dogu Mezopotamya ve Iran yarmadas arasnda kurulan Iran Imparatorlugu ile tamamen yerlesik bir devlet olarak ortaya ckt. Imparatorluk, Iran collerinden, Turkistan'a ve Hint Okyanusu kylarna kadar genis bir alana yaylmst. Iran, 16.yy'da safavi Imparatorlugu tarafndan kurulmus ve cok guclu bir devlet olarak varlgn surdurmustur. Safavi Imparatorlugu, daha sonra Iran'n siyasi ve kulturel merkezi olmustur.

Iran 18.yy'da, Afganistan ile savaslar yuzunden yklms ve 19.yy'da Iran Devleti olarak yeniden kurulmustur. Bu devlet, Iran'n modern tarihine baslangc olusturmustur. 20.yy, Iran'da buyuk siyasi ve toplumsal degisimleri beraberinde getirmistir. 1979 Iran Islam Devrimi, Iran'n siyasi tarihinde onemli bir degisimin baslangc olmustur.

Iran gunumuzde bir Islam Devleti olarak hala varlgn surdurmektedir. Iran, bir baska ulkeye kars zulum uygulamamakta, ulusal ekonomisinin arttrlmasna ve cesitli kulturlerin korunmasna onem veren bir devlettir. Iran, dunya uzerindeki en guclu Islam devletlerinden biridir ve hala onemli kulturel ve ekonomik bir aktor olarak kabul edilmektedir.

Iran'n Guncel Sorunlar ve Gelecek Planlar

Iran, gunumuzde onemli sorunlarla kars karsyadr. Iran ekonomisi, dunya petrol fiyatlarnn dusmesi, Iran'n dunya capndaki izolasyonu ve denetimleri nedeniyle cok zor durumda. Ayrca, Iran, cogu zaman uluslararas toplum tarafndan denetlenmektedir.

Iran, gelecekte cesitli onlemler alarak durumunu iyilestirmek istemektedir. Iran, dunya capndaki izolasyonu gidererek, ds ticaret ve yatrmlar arttrmay planlamaktadr. Ayrca, Iran ekonomisini guclendirmek icin onemli reformlar yapmay planlamaktadr.

Sonuc

Iran, 6.yy'dan beri varlgn surdurmektedir ve 20.yy'da Iran Islam Devrimi ile onemli degisimleri beraberinde getirmistir.