Öğretmenler Kpss'De Hangi Oturumlara Girecek 2024 ?

Ertac

Global Mod
Global Mod
2024 KPSS Öğretmenlik Oturumları: Hangi Sınavlara Girilecek?

2024 yılında KPSS’ye hazırlanan öğretmen adaylarının aklındaki en önemli sorulardan biri şu: "Öğretmenler KPSS'de hangi oturumlara girecek 2024?" Bu soru sadece sınava girecek adayların değil, aynı zamanda eğitim fakültesi öğrencilerinin, mezunların ve atanmayı bekleyen binlerce kişinin ortak gündeminde. KPSS öğretmenlik oturumları, ÖSYM tarafından belirlenen format dahilinde yapılmakta ve her oturum farklı bir değerlendirme kriteri sunmaktadır.

İşte 2024 KPSS sürecinde öğretmen adaylarını ilgilendiren tüm oturumlar, oturumların kapsamı, içerikleri ve sınav stratejileri.

KPSS Öğretmenlik Başvuru Koşulları 2024

Öncelikle öğretmen olarak KPSS’ye girecek adayların, eğitim fakültesinden mezun olmaları veya pedagojik formasyon sertifikasına sahip olmaları gerekmektedir. 2024 KPSS’de öğretmen adaylarının girmesi gereken sınavlar şu şekildedir:

- KPSS Genel Yetenek - Genel Kültür

- KPSS Eğitim Bilimleri

- KPSS Alan Bilgisi (bazı branşlar için)

- Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT)

Bu dört ana oturumdan bazıları tüm öğretmen adaylarını ilgilendirirken, bazıları yalnızca belirli branşlardaki öğretmenler için zorunludur.

---

KPSS Genel Yetenek - Genel Kültür Oturumu

Tüm öğretmen adaylarının zorunlu olarak katılması gereken oturumdur. 2024 yılında da bu oturumun sabah saatlerinde yapılması beklenmektedir.

- Genel Yetenek: Türkçe (30 soru), Matematik (30 soru)

- Genel Kültür: Tarih (27 soru), Coğrafya (18 soru), Vatandaşlık (9 soru), Güncel Bilgiler (6 soru)

Toplamda 120 sorudan oluşan bu oturum, KPSS puan türlerinin önemli bir parçasını oluşturur ve öğretmen atamalarında dikkate alınır. Adayların TYT düzeyinde bilgiye sahip olması yeterlidir, ancak hız ve dikkat çok önemlidir.

---

KPSS Eğitim Bilimleri Oturumu

Öğretmen adaylarının mesleki yeterliliğini ölçmeyi hedefleyen bu oturum da zorunludur. Eğitim fakültelerinde görülen pedagojik derslerin karşılığı olan bu test, 80 sorudan oluşur ve genellikle öğleden sonra yapılır.

Konular:

- Gelişim Psikolojisi

- Öğrenme Psikolojisi

- Rehberlik

- Program Geliştirme

- Öğretim Yöntem ve Teknikleri

- Ölçme ve Değerlendirme

- Sınıf Yönetimi

Bu oturumun, öğretmenlik puan türü olan P121 puanının oluşumunda büyük etkisi vardır.

---

KPSS Alan Bilgisi Oturumu

Alan Bilgisi oturumu, sadece bazı branşlardaki öğretmen adayları için zorunludur. Bu oturum genellikle sayısal branşlar, eşit ağırlıklı alanlar ve sosyal bilimler öğretmenlikleri için yapılır.

Alan Bilgisi oturumuna girmesi gereken bazı branşlar:

- Tarih

- Coğrafya

- Türk Dili ve Edebiyatı

- Matematik

- Fizik

- Kimya

- Biyoloji

- Felsefe Grubu

- Hukuk

- İktisat

Alan Bilgisi testleri iki oturum halinde uygulanır ve toplamda 100 sorudan oluşur.

---

Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT)

Öğretmen adaylarının branşlarına özgü bilgilerini ölçen en kritik oturumdur. 2024 yılında da ÖABT, KPSS sürecinin en belirleyici ayağı olacaktır. Her branş için ayrı test hazırlanır. Bu test 75 sorudan oluşur ve genellikle öğleden sonra tek oturumda yapılır.

ÖABT’ye girmesi gereken branşlar:

- Sınıf Öğretmenliği

- Türkçe

- Sosyal Bilgiler

- Fen Bilgisi

- Matematik (İlköğretim ve Ortaöğretim)

- İngilizce

- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık

- Okul Öncesi Öğretmenliği

- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

- Beden Eğitimi

- Görsel Sanatlar

- Müzik

- Almanca, Fransızca

- Bilişim Teknolojileri

ÖABT, öğretmen atamalarında kullanılan P121 puan türünün %50’sini oluşturduğu için en çok ağırlığa sahip sınavdır.

---

2024 KPSS Öğretmenlik Oturumlarına Kimler Girecek?

Soru: Tüm öğretmen adayları ÖABT’ye girecek mi?

Cevap: Hayır. ÖABT sadece MEB’in atama yaptığı branşlar için yapılır. Örneğin Arapça öğretmenliği, İngilizce, Türkçe gibi branşlar ÖABT kapsamındayken, bazı özel alanlar için ÖABT yapılmaz.

Soru: Branşı belli olmayan adaylar hangi oturumlara girecek?

Cevap: Genel Yetenek-Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumları tüm öğretmen adayları için zorunludur. Eğer branşınız ÖABT kapsamındaysa buna da girmeniz gerekir.

Soru: Alan Bilgisi ile ÖABT aynı şey mi?

Cevap: Hayır. Alan Bilgisi genelde öğretmenlik dışı kadrolar için yapılırken, ÖABT öğretmen atamaları için branş bazlı yapılan özel sınavdır.

---

KPSS Puan Türleri ve Öğretmenlik İçin P121 Puanı

Öğretmen atamalarında kullanılan puan türü P121’dir. Bu puan şu oturumların ağırlıklarıyla hesaplanır:

- Genel Yetenek - Genel Kültür: %30

- Eğitim Bilimleri: %20

- ÖABT: %50

Alan Bilgisi oturumu, P121 puanına dahil değildir, ancak bazı kurumlar özel alımlarda bu puanları da dikkate alabilir.

---

Öğretmen Adayları İçin Tavsiyeler

1. Zaman Yönetimi: Sınav oturumları uzun ve yorucudur. Her oturumda dikkatli zaman planlaması şart.

2. ÖABT’yi Hafife Almayın: En çok ağırlığa sahip puan ÖABT’den gelir. Branşınız ne olursa olsun bu sınavı ciddiye alın.

3. Güncel Bilgiler: Güncel olaylar, anayasa değişiklikleri ve toplumsal gelişmelerle ilgili hazırlıklı olun. Özellikle Genel Kültür oturumunda bu bilgiler puan kazandırır.

4. Deneme Sınavları: Tüm oturumlar için deneme çözmek, sınav ortamına alışmak açısından oldukça önemlidir.

5. Branşa Özgü Yayınlar: Özellikle ÖABT’de genel kaynaklardan ziyade branşa özgü yayınlarla çalışmak başarıyı doğrudan etkiler.

---

Sonuç: 2024 KPSS’de Öğretmen Adaylarının Yol Haritası

2024 yılında KPSS’ye hazırlanan öğretmen adaylarının katılması gereken oturumlar; Genel Yetenek-Genel Kültür, Eğitim Bilimleri ve Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) olarak netleşmiştir. Alan Bilgisi oturumu ise yalnızca belirli branşlar için zorunludur. KPSS’nin çok oturumlu ve stratejik bir sınav olduğu unutulmamalı, her oturumun puan türüne etkisi detaylı şekilde değerlendirilmelidir.

Başarılı bir KPSS süreci için doğru planlama, etkili kaynak seçimi ve sabırlı bir çalışma disiplini şart. Öğretmenlik gibi kutsal bir mesleğe adım atmak isteyen herkesin bu zorlu süreci sistemli şekilde yönetmesi gerekir.