Allah korusun kelimesi nerelerde kullanılır ?

Irem

New member
[color=]Allah Korusun: Nerelerde Kullanılır, Hangi Durumlar İçin Tam Zamanıdır?[/color]

Herkese selam! Bugün sizlere, aslında hepimizin hayatında pek çok kez duyduğumuz ama çoğu zaman fark etmediğimiz, hatta bazen yanlış yerlerde de kullanıldığını fark ettiğimiz bir kelimeden bahsetmek istiyorum: "Allah korusun!"

Hani bazen bir arkadaşınız “Ya, arabamı sağa çekince bir garip ses duyuyorum” der, ve aniden "Allah korusun!" demek düşer dilinize. Peki, gerçekten ne zaman ve nasıl kullanmalıyız? Yoksa biz mi gereksiz yere her an her şey için kullanıyoruz? İşte bu yazıda, "Allah korusun"un hayatımızdaki yeri, mizahi bir şekilde, toplumun erkek ve kadın perspektiflerinden harmanlanarak ele alınacak. Hazır olun, çünkü tam bir "neşeli tartışma alanı" yaratmak üzereyiz!

[color=]Allah Korusun: Sadece Bir Cümle Mi, Yoksa Bir Yaşam Felsefesi Mi?[/color]

"Allah korusun!" deyimi, aslında dilimize bir dua olarak girmiş olsa da, zamanla öyle bir noktaya geldi ki, artık sadece bir dua değil, bizim günlük yaşantımızda hemen hemen her durumda başvurulabilecek bir "acil durum cümlesi" halini aldı. Arabada, evde, arkadaşlar arasında ya da hatta bir köşe başında, aniden "Allah korusun" deyiveririz.

Bir erkek arkadaşım vardı, sürekli "Allah korusun" deyip duruyordu ama belli bir noktada fark ettim ki, her zaman gerçekten kötü bir şey olmayacakken de kullanıyordu! Hani mesela, bir yerde birinin hafifçe burnu kanasa, o an "Allah korusun!" demek, insanın dilinden çıkıveriyor. Ama bana göre, burada biraz daha stratejik düşünmek gerek. Erkeklerin bakış açısından bakınca, “Allah korusun” aslında “hazırlıklı olalım, başımıza bir şey gelirse hemen çözüm bulmamız lazım” gibi bir refleks halini alıyor. O yüzden sıkça kullanmaları da normal.

Bir diğer gözlemim ise şöyle: Erkekler, genellikle her şeyi çözmeye çalışırlar, o yüzden böyle bir cümle bir nevi “hızla çözüm üretmeliyim” zihniyetinden geliyor olabilir. “Allah korusun” demek, bazen onlara aslında “neyse ki” demek gibi geliyor – tehlike geçmedi ama hemen “yok yok, bir şey olmaz” şeklinde kendilerini teskin ediyorlar.

[color=]Kadınlar İçin Allah Korusun: Empati Mi, Yoksa Fazla Endişe Mi?[/color]

Gel gelelim kadınlar tarafına. Erkekler “Allah korusun”u çoğunlukla çözüm odaklı kullanırken, kadınlar bu deyimi genellikle bir empati aracı olarak kullanıyor gibi görünüyor. Bir kadın arkadaşım bir gün "Yolculuğum çok tehlikeli olabilir" diye söylendiğinde, hemen “Allah korusun!” diye bir tepki verdi. Bu tepkiyi fark ettiğimde, aslında "Allah korusun"un kadınlar için nasıl bir güven arayışı ve empati duygusuyla kullanıldığını düşündüm.

Kadınlar, “Allah korusun”u, tehlikeden korunma dileğiyle, karşındaki kişiye “sana değer veriyorum” anlamında da kullanabiliyorlar. Bence kadınların bakış açısında, bu deyim, karşısındaki kişiye olası bir felaketten koruma duygusuyla birlikte, bir tür başkalarını düşünüp endişelenme hali oluşturuyor. Yani “Allah korusun” demek, sadece bir kelime değil, bir tür “Düşünceliyim, dikkat et!” mesajı.

İşte bu, kadınların genellikle başkalarının iyiliğini ön planda tutan bakış açılarıyla da ilgili. "Allah korusun" demek, kadının içindeki o derin empatiyi dışa vurma şekli olabilir. Mesela bir kadının "Allah korusun" dediği an, o kişiye güvenlik duygusunu yansıtmak amacıyla söylenmiş gibi hissedebilirsiniz. Gerçekten de kadınlar, bu kelimeyi çoğu zaman bir koruma, kollama refleksiyle kullanıyorlar.

[color=]Allah Korusun: Mizahi Yönüyle Ne Zaman Gereksiz?[/color]

Bir de şu var tabii; “Allah korusun” kelimesi bazen o kadar fazla kullanılıyor ki, duymaktan bile bıkabiliyoruz. Her durumda "Allah korusun" demek, sanki bir takıntıya dönüşüyor. Geçenlerde bir arkadaşım bana, “Ya telefonumu düşürdüm ama ekranı kırılmadı, Allah korusun!” dedi. Hadi orada dedim ki: “Arkadaşım, telefonun düşmesi ile ‘Allah korusun’ ne alakası var? Ya telefon, ya Allah mı?”

Bazen bir şeyin abartılması, özellikle "Allah korusun" gibi ifadelere fazla yüklenilmesi, durumu daha komik hale getirebilir. Yani “Allah korusun” demek, her durumda bir felaketin yaklaşmakta olduğunu hissettiren bir cümle gibi kullanılabilir. İşte bazen biz de bu kelimeyi tam olarak nasıl kullanmamız gerektiğini unutup, her durumda "Allah korusun!" diyoruz. Oysa bazen ciddi anlamda bir tehlike yokken, aslında daha sakin ve stratejik bir yaklaşım benimsemek gerekebilir.

Mesela, biri "Bu akşam yemeği dışarıda yiyeceğiz" dediğinde, hemen "Allah korusun" demek yerine, "Evet, ama ne yediğimizin de önemi var, sağlıklı bir şeyler seçmeliyiz" demek de daha faydalı olacaktır, değil mi? Yani bazen fazla endişe, çözüm değil, bir karmaşa yaratabilir.

[color=]Allah Korusun! Ne Durumdayız?[/color]

Sonuçta, "Allah korusun" demek, toplumda önemli bir yer tutan ve bir şekilde gündelik yaşamımıza yansıyan bir kavramdır. Kimisi bunu güvenlik amacıyla, kimisi bir teselli amacıyla kullanırken, kimisi de olabilecek bir felaketi önceden hissetmeye çalışarak söyler. Peki sizce "Allah korusun" kelimesi gerçekten her durumda gerekli mi? Siz de "Allah korusun" derken daha dikkatli mi oluyorsunuz, yoksa bir takıntıya dönüşüyor mu? Hadi bakalım, "Allah korusun" demek için en garip anınızı bizimle paylaşın!